Fransız vekillerden Halep için acil çağrı
Fransız Parlamentosu’ndaki 3 ayrı partinin milletvekillerinden oluşan heyet, Türkiye-Suriye sınırında inceleme yaparak, Halep’te sivillerin kurtarılması için Rusya’ya ateşkes çağrısında bulundu. Milletvekilleri, çağrıya olumlu cevap verilmemesi halinde ise ABD ve AB ülkelerinden askeri güçlerle 4 kilometrelik güvenli geçit açılmasını istedi.
Fransız Parlamentosu üyelerinden Sosyalist Parti Milletvekili Patrick Manucci, Yeşiller Partisi Milletvekili Cecila Duflot, Cumhuriyetçi Parti Milletvekili Herve Mariton, Gaziantep ve Kilis’in Suriye sınırındaki bölgelerinde inceleme yaparak, Geçici Suriye Hükümeti’nin yetkilileri ile görüştü. Geçici Suriye Hükumeti Halep Belediye Başkanı Brita Hagi Hasan’ın daveti üzerine bölgeye gelen milletvekilleri, Suriyeli yetkililerle yaptıkları görüşmelerde Halep’te sıkışan sivillerin kurtarılması için yapılması gerekenler hakkında fikir alışverişinde bulundu.

GÜVENLİ GEÇİT AÇILMASI ÖNERİSİ
Basın açıklaması da düzenleyen milletvekillerinden Sosyalist Parti’den Patrick Mennucci, yapılan inceleme ve görüşmelerde güvenlik geçidi açılması fikrinin ön plana çıktığını ifade etti. Açılacak geçit ile Halep’teki sivillerin ateş hattının dışarısına çıkarılabileceğini belirten Mennucci, “Biz burada Halep için çözüm arıyoruz. 2 çözüm gözüküyor. Birincisi Rusya’nın daimi bir ateşkes yapması gerekiyor. Uluslararası arena, oradaki sivilleri çıkarmak için birkaç günlük ateşkes konusunda anlaşmalıdır. Ya da AB’den ve ABD’den askeri güçlerini kullanarak güvenlik geçidi açmaları, sivilleri ateş hattının dışarısına çıkarmaları gerektiğini düşünüyoruz. Mantıklı olan şey, ateşkes olur, oradaki siviller, güvenli geçit açarak çıkarabiliriz. Bu girişime, sivillerin çıkarılmasına Rusya izin vermezse, AB ülkeleri liderlerinden ve ABD’den askeri güçle, oradaki sivilleri çıkarmalarını talep ediyoruz” dedi.

CUMHURBAŞKANI HOLLANDE İLE GÖRÜŞTÜ
Mennucci, güvenli geçit planı için Fransız Cumhurbaşkanı François Hollande ile telefonla görüştüğünü belirterek, “Bugün telefonla Hükümet Başkanı François Hollande ile görüştüm. Fransa Cumhurbaşkanının diplomasi müsteşarı ile görüştüm. Fikrimizi ve planımızı arz ettim” dedi.
Mennucci, planın Fransa parlamentosunda da benimsenebileceğini ifade etti.

“4 KİLOMETRELİK GÜVENLİK GEÇİDİ YETERLİ”
Yeşiller Partisinden Milletvekili Cecila Duflot ise Halep’teki sivilleri kurtarmak için 4 kilometrelik güvenli geçidin yeterli olacağını belirtti. Sivilleri kurtarmak için bir günlük ateşkesin yapılmak zorunda olduğunu anlatan Duflot, “Sadece protesto eylemleri Halep’teki katliamları durdurmak için yeterli değildir. Ciddi girişimlerle bir çözüm bulanabilir. Gördüğümüze göre bir çözüm vardır. Abluka altında olan, bombardıman altında bulunan sivilleri kurtarmak için bir gün yeterlidir. 4 kilometrelik güvenli bir geçit, koridor açılırsa, oradaki sivilleri kurtarmış oluruz. Bu işi Rusya idaresine bırakamayız. Çünkü beklemeye vaktimiz yoktur. Çünkü Rusya’nın oradaki bombardımanı durdurma ve güvenli koridoru açma konusunda itirazları vardır. Sadece Halep’te çocuklar ve kadınlar ölmüyor. Orada insanlık ölüyor. Bu nedenle acele etmeliyiz” dedi.

“SİVİLLERİN ÇIKIŞINA İZİN VERİLMEDİĞİ İDDİALARI YALANLANDI”
Duflot, Halep’ten çıkmak isteyen sivillerin dışarı çıkılmasına izin verilmediği yönündeki iddiaların Avrupa’ya da ulaştığını belirterek, görüştükleri tarafların iddiaları yalanladığını da sözlerine ekledi. Duflot, “Avrupa’da şöyle bir iddia var. Oradaki askeri gruplar, sivillerin dışarı çıkmalarına izin vermediği söyleniyor. BM dahil olmak üzere görüştüğümüz tüm taraflar, bu iddianın yalan olduğunu söylediler” dedi.

HALEP’E GİREMEDİLER
Duflot, inceleme ve görüşmeleri Halep’te planladıklarını fakat Fransız Hükümeti’nin Suriye’ye geçişlerine izin vermediğini ifade etti. Duflot, “Planımız Halep’e girip bu iddiaları yerinde görmekti. Ama Fransa hükümeti Halep’e girmemiz fikrine karşı geldi, izin vermedi. Gaziantep’ten Kilis ve Azez’e doğru yol açtık, Azez’e geçmeyi düşünüyorduk. Azez’de Suriye hükümeti geçici başkanı bizi bekliyordu. Sınır ötesine izin verilmedi. Orada çok bekledik. Ama anladık ki izin verilmeyecek. Sonra döndük. Temennimiz Suriye’deki durumu kendi gözlerimizle görmek ve oradaki durumu, gördüklerimizi Avrupa’ya anlatmaktı ama olmadı” ifadelerini kullandı.

FRANSA’NIN HAREKETE GEÇMESİNİ İSTEDİ
Cumhuriyetçi Partiden Herve Mariton ise tüm Avrupa Parlamentoları’nın kendilerine destek vermesi konusunda çağrı yaparak, Fransa Hukümetinin bir an önce harekete geçmesini istedi. Mariton, “Biz, ‘yüz bin sivili 24 saat gibi kısa sürede kurtaralım’ sloganıyla buraya geldik. Tüm dünyayı ve Avrupa ülkelerini ikna etmeye çalışıyoruz. Burada bulunmamız, umarım tüm dünya ülkelerinin liderleri harekete geçiririz. Bu bizim girişimimiz geç mi kaldı? Tabi ki geç kaldı. Öyle bir andayız ki askeri zaferi değil, sivilleri kurtarmak amacındayız. Tabi ki durum kolay değil. Fransa’da bile ‘Suriye’de sadece rejim, DEAŞ ve aşırı dinci gruplar var’ diye bir algı var. Tüm Avrupa parlamentolarına bize ve girişimimize katılmaya davet ediyoruz. Fransa hükümetinin de bir an önce harekete geçmesini talep ediyoruz” şeklinde konuştu.

“BM GÜVENLİK KONSEYİ KATLİAMA GÖZ YUMUYOR”
Suriye Geçici Hükümeti’nin Halep Belediye Başkanı Brita Hagi Hasan, Suriye’de 1 milyon 200 bin kişinin abluka altında olduğunu söyleyerek, Halep’teki durumun ise çok kötü olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin sorumluluklarını yerine getirmediğini savunan Hasan, tüm dünyanın katliamlara göz yumduğunu iddia etti. Hasan, “Halep’te abluka, katliamlar ve açlık sürüyor. Akan kanın, katliamların durması için başta AB ülkelerine olmak üzere tüm dünyaya yaptığımız çağrılara kimse ses vermiyor. Dünya bu katliama karşı sessiz duruyor. Bu halk sadece özgürlük için başkaldırdı ama görüyorsunuz durum ne hale geldi. Halep halkı ölümle karşı karşıya ama halen dünya sessizliğini koruyor. Bu halk tüm dünya ülkelerinden ümidini yitirdi. Özgürlüğe inanan bu halk, sonunda zafere varacaktır. Ama Halep’te olanlar insanlık tarihine leke olarak geçecektir. Dünyanın bu sessizliği, katliama ortak olmaları anlamına gelmektedir. ‘Teröre karşı mücadele ediyoruz’ diyorlar ama en kötü terörü ise masum halka karşı uyguluyorlar. Suriye direnişi tüm maskeleri düşürdü. Uluslararası toplum görevini yapmalı ve sorumluluğunu yerine getirmelidir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi bu katliama göz yumuyor. Maalesef insan kanunu yoktur denilerek, durum orman kanununa dönüştü. Güçlü zayıfı eziyor. Maalesef insan hakları örgütü diye bir şey olmadığı ortaya çıktı. İnsan hakları örgütleri maalesef katilden izin istiyorlar. Oradaki masumları kurtarmak için izin istiyorlar” diye konuştu.

BM’YE ÇAĞRI
Halep Belediyesi Meclis Başkanı Muhammed Fadila ise Fransız vekillere, “Birleşmiş Milletler rejim bölgesindeki ya da diğer bölgelerdeki sivilleri kurtarmaktan aciz midir” sorusunu sorarak, yardım çağrısına bulundu. Birleşmiş Milletlere de çağrıda bulunan Fadila, “Biz, bütün dünyaya ‘neden Birleşmiş Milletler vardır’ sorusunu soruyoruz. Sadece savaş yapmak için mi vardır. Birleşmiş Milletler oradaki yaralıları ya da sivilleri çıkarmaktan aciz midir” ifadelerini kullandı.
Vekillerin, Gaziantep ve Kilis’teki inceleme ve görüşmelerini tamamlamasının ardından ülkelerine geri döneceği belirtildi.
(İHA)

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.