18 Mart Cumartesi günü temeli atılacak olan ’1915 Çanakkale Şehitleri Boğaz Köprüsü’ için Lapseki ilçesinde hazırlıklar sürüyor.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi törenlerinde temeli atılacak olan ’1915 Çanakkale Şehitleri Boğaz Köprüsü’ için Lapseki ilçesinde hazırlıklar sürüyor. Lapseki ilçesi Şekerkaya mevkinde, Cumartesi günü düzenlenecek tören için dev bir alan hazırlandı. Helikopter pisti, tören alanı ve giriş yolları yapılan alan, Cumartesi günü binlerce kişiyi ağırlayacak.
Tören alanı gibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın temel atacağı nokta da işçiler tarafından hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çanakkale 18 Mart Stadyumunda düzenlenecek törenlere katılacak. Başbakan Binali Yıldırım ise Lapseki’de tören alanında olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, telekonferans yöntemiyle alana bağlanıp, Başbakan Yıldırım ile birlikte temeli atacak. Ardından Başbakan Yıldırım, bölgede bir miting gerçekleştirecek.
Lapseki Şekerkaya ve Gelibolu Sütlüce mevkileri arasına yapılacak 1915 Çanakkale Köprüsü, ayakları arasında açıklık ile dünyanın en büyük köprüsü olma özelliğini taşıyor. 2023 yılında hizmete açılması planlanan köprünün orta ayak açıklıkları da bu tarihle uyumlu olması için 2.023 metre olarak planlandı. Köprünün toplam uzunluğu 3 bin 860 metre, yaklaşım viyadükleri ile 5 kilometre olacak. 18 Mart günü, sadece köprünün değil 101 kilometrelik Malkara - Çanakkale otoyolunun da temeli atılmış olacak. Projenin tamamını kapsayan Kınalı - Tekirdağ - Çanakkale - Gelibolu - Balıkesir - Savaştepe otoyolunun toplam uzunluğu ise 352 kilometre olarak planlanıyor.
Lapseki Belediye Başkanı Eyüp Yılmaz, çalışmaların son aşamaya geldiğini söyleyerek, "İnşallah 48 saat sonra hem burada Çanakkale şehitlerimizi, tüm şehitlerimizi yad edeceğiz, hem de 1915 Çanakkale köprümüzün temelini hep beraber atacağız. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve Bakanlarımız katılacaklar. İhalede 16 yıl 2 ay 2 gün gibi bir süre verildi. Köprünün yapımı ve kullanımı içerisinde olan bir zaman. Ben inanıyorum ki firma bunu daha kısa sürede bitirecektir. Bölgede bir heyecan var, bir hareketlilik var. Hem ekonomisine çok büyük katkısı var, sosyal ve kültürel katkıları var. Ama tabiki bu Türkiye’nin mega projelerinden birisi. Eskiden insanlar burada uzun zaman harcıyordu. Sis, rüzgar olunca saatlerce kuyrukta bekliyorlardı. İnşallah bu sıkıntı bitecek. Bölgede şu an çok büyük hareketlilik var. Emeği geçen herkese, Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bu projenin geri dönüşleri de başladı. Bölgeye çok sayıda yatırımcı geliyor. İleride daha da artacak. İnsanların olur mu olmaz mı diye beklentisi vardı. Ama artık bu hayal gerçekleşiyor. Artık sona geldik, temel atılıyor" diye konuştu.
Başkan Yılmaz, 18 Mart günü düzenlenecek törenlerde Türkiye’nin her yerinden misafirleri ağırlamaktan da mutluluk duyacaklarını söyledi.
(Murat Yüksel - Mustafa Uçmaz/İHA)