Devletten kira ödeyemeyenlere 1150 lira, ev almak isteyenlere 25 bin lira destek

Çevre ve Şehirclik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan vatandaşlara kira yardımı ödemesi yapar. Başvuru yapılması halinde yapılan bu destek ödemelerinin tutarı ise yaşanılan şehre göre değişir. Nüfusun kalabalık olduğu şehirlerde kira yardımı 1150 TL olarak yapılırken nüfusun az kira oranlarının düşük olduğu yerlerde bu tutar 715 TL olarak ödenir. Çevre ve Şehirclik Bakanlığı tarafından sağlanan kira yardımı ödemeleri 18 ay süreyle yapılırken bazı özel durumlarda bu tutar 36 aya kadar çıkabilir. Kentsel dönüşüm kapsamında kira yardımı desteği almak isteyen vatandaşlar başvuruda bulunmak zorundarlar, ödemeler otomatik bağlanmıyor. Başvurular ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlüklerine ya da belediyelere yapılır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE KADAR?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan 2019 yıl tablosuna göre bu sene devletin kira yardımı için belirlediği en düşük tutar 715 lira olurken en yüksek tutar ise 1.150 TL oldu. Kentsel dönüşüm kira yardımı tutarları her ile göre farklı olarak belirlenmekte olup kiraların daha pahalı olduğu illerde bu rakam daha yüksek olarak ödenir. Ankara, İstanbul ve İzmir kentsel dönüşüm kira yardımı tutarı 1.150 lira olarak ödenirken kiracılara defaten ödenen hak sahipliği kira bedeli 2 bin 300 lira ve sınırlı ayni hak sahibi olan kişilere de bir kerelik ödenen kentsel dönüşüm kira yardımı tutar 5 bin 425 liradır.

DEVLETTEN KİRA YARDIMI NASIL ALINIR?

Devletin ödemiş olduğu kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alındıktan sonra ödenmeye başlanmakta olup başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile belediyeler üzerinden kabul edilmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI NE ZAMAN BAŞLAR?

Tahliye kararı verilmesi ya da yıkım işleminin başlaması ile devletin kira yardımı da başlamaktadır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI KAÇ AY SÜRER?

Kira yardımı için devlet maksimum 18 ay ödeme yapmaktadır.

KONUT HESABI NEDİR?

Ev sahibi olmak isteyen vatandaşar belirli bankalara gidip konut hesabı açıyor. Açtığı ve düzenli olarak para yatıran ve destek alınan hesaba 'Konut hesabı' deniliyor.

KONUT HESABI NEDEN AÇILIR?

Hesap ile devlet, vatandaşın hem birikim yapmasını ve ev sahibi olmasını olmasını amaçlıyor. Uygulama ile konut stoklarının eritilmesi hedefleniyor.
Bankaların 'tasarruf hesapları' sınıfı içerisinde yer alan konut hesabında birikim yapma zorunluluğu aranıyor. 3 yıl boyunca düzenli olarak bu konut hesabında birikim yapılması sonucunda devlet 25 bin TL'ye kadar destek sunuluyor.

HANGİ BANKALARDA KONUT HESABI AÇILIR?

- Finansbank

- Denizbank

- İş Bankası

- Kuveyt Türk

- Ziraat Bankası

- Halkbank

- Vakıfbank

- Ziraat Katılım Bankası

- Vakıf Katılım Bankası

- Şekerbank

NE KADAR DESTEK VERİLİYOR?

Konut hesabı uygulamasın kapsamında 36 ila 47 ay arasında birikim yapan hesap sahipleri, konut hesaplarında toplam biriken bakiyenin yüzde 15'i kadar devlet destek sunuyor. Bu durumda devlet desteği ödemesi en fazla 16 bin 313 TL 21 kuruşa denk geliyor.
Konut hesabında 48 ila 59 ay boyunca birikim yapılması durumunda yüzde 18'e kadar devlet desteği alınıyor. Devlet desteği ödemesi de 17 bin 568 TL oluyor. Konut hesabında 60 ay (5 yıl) boyunca para biriktiren vatandaşlar için yüzde 25'lik katkı sağlanıyor. Devlet ilk evlerini alacaklar vatandaşlar için 24 bin 746 TL'lik hibe sunuyor

İLK DEFA EV ALACAKLARA 25 BİN TL DESTEK ÖDEMESİ

Kira yardımlarının dışında devlet tarafından sağlanan bir diğer destek ise ilk defa ev alacak vatandaşlara yönelik verilen karşılıksız ödeme. Bu ödemede sistem şu şekilde işliyor. Ev alma hayali kuran, planlaması yapan vatandaşlar bunun için birikim yapmaya karar verirlerse devlet bu konuda yardımcı oluyor. Bankadan konut hesabı açan vatandaşlar belli bir süre bu hesapta para birikimi yaparlar. Bu birikim belli bir süre dolana kadar devam ederse 25.000 TL'ye ulaşan karşılıksız destek sağlanır. Konut hesabı ile hibe destek almak için "Türk vatandaşı olmak, 07.04.2015 itibariyle tamamı kendi adına kayıtlı bir konut sahibi olmamak, Konut satın almadan önce en az 36 ay boyunca bankada konut hesabı açarak düzenli birikim yapmak, Konut satın aldıktan itibaren 6 (altı) ay içinde gerekli belgelerle banka hesabı açtığı bankaya başvuruda bulunmuş olmak," şartlarının sağlanması gerekiyor.

Kaynak: Takvim gazetesi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.