Ege İhracatçı Birlikleri 2017 yılının ilk üç aylık döneminde yaş meyve sebze ihracatında yüzde 14, meyve sebze mamulleri ihracatında ise yüzde 8’lik artış gösterdi.
Ege İhracatçı Birlikleri 2016 yılı Mali Genel Kurul toplantıları Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğinin Genel Kurul Toplantısı ile başladı. Genel Kurulda konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, birliğin 2016 yılı ihracat rakamlarını açıkladı. Seyyar, 2016 yılında birliğin yaş meyve sebze ve mamulleri ihracat kayıtlarının bir önceki yıla göre yüzde 18 artışla 693 milyon dolar olarak gerçekleştiğini ve ihracatın yüzde 23’ü yaş meyve sebze, yüzde 77’sini ise meyve sebze mamulleri ürün gruplarından oluşturduğunu söyledi.
YAŞ MEYVE SEBZE İHRACATINDA ARTIŞ
Türkiye genelinde yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatının 2016 yılında yüzde 3 oranında değer kaybettiği dikkate alındığında, tüm olumsuzluklara rağmen birliğin üye ihracatçı firmaları için başarılı bir yıl olduğunu ifade eden Seyyar, “Tüm üyelerimizi bu artıştan dolayı kutluyorum. Özellikle meyve sebze mamulleri ihracatımızda Birliğimizin Türkiye genelinde söz sahibi olduğunu ve sektörümüzde yapılan ihracatın yarısına yakınının birliğimiz üyelerince gerçekleştirildiğini vurgulamak istiyorum. 2017 yılının ilk üç aylık döneminde de birliğimizce kayda alınan yaş meyve sebze ihracatımızda yüzde 14, meyve sebze mamulleri ihracatımızda ise yüzde 8’lik artış görülmektedir. Yılın geri kalan döneminin de tüm firmalarımız için bol kazançlı geçmesini yürekten temenni ediyorum” dedi.
2016 yılında sektörü yakından ilgilendiren pek çok konuda yönetim kurulu olarak çözüm üretmeye çalıştıklarını belirten Seyyar, “Yönetim Kurulu toplantılarımızda ihracatın önündeki engelleri kaldırmak için uğraş verdik. Belki bazı sorunları hemen çözmek mümkün olmuyor ama birçok konuda önemli yol kat ettiğimizi düşünüyorum” diye konuştu.
TAVAN FİYATI 60 TL OLARAK BELİRLEDİ
Seyyar, 1 Temmuz 2016 tarihinden itibaren uygulanmaya başlayan “Denizyoluyla Taşınacak Dolu Konteynerlerin Brüt Ağırlıklarının Tespiti ve Bildirimi Hakkında Yönerge” ile birlikte ihracatçılara ek maliyet getiren tartım ücretleri konusu gündeme geldi ve birçok firma acentelere yüksek ücretler ödemek durumunda kaldığını dile getirerek, “Birliğimizin yoğun gayreti ve Türkiye İhracatçılar Meclisinin destekleriyle Yönerge’de değişiklik yapıldı ve tartım ücreti için tavan fiyatının 60 TL olarak belirlenmesi sağlandı” ifadelerini kullandı.
Özellikle çabuk bir şekilde alıcıya ulaşması gereken yaş meyve sebze ürünlerinin uzak pazarlara ulaşması için hava kargo filosu oluşturulması hususunda önemli yol katettiklerini vurgulayan Seyyar, “Bu kapsamda TİM’de bir komisyon oluşturduk ve THY başta olmak üzere hava kargo şirketleri ile görüşmelerimizi önümüzdeki hafta başlatıyoruz. Yakın zamanda ihracatçımıza uygun maliyetli seçenekler sunmayı hedefliyoruz” dedi.
Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak bu yıl Kiraz ve Üzümde Urge Projesi kapsamında eğitim ve yurt dışı pazarlama faaliyetleri gerçekleştirildiğini ifade eden Seyyar, “İlk olarak üzüm ve kirazda ihracat lideri ülke olan Şili’ye yönelik bir inceleme seyahati gerçekleştirdik ve orada da bu ürünlerin katma değerini artırma konusunda hava kargonun ne kadar önemli olduğunu gördük. Farklı ürün gruplarında da üyelerimizden gelecek Urge Projesi taleplerine açık olduğumuzun altını önemle çizmek isterim” diye konuştu.
(Mihrap Düzöz/İHA)