Altının ons fiyatının dolardaki yükselişe bağlı olarak geri çekilmesi gram altın fiyatlarında da aşağı yönlü baskıya neden oldu. Özellikle geçtiğimiz Pazartesi günü Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan hizmet PMI endeksinin neden olduğu iyimser hissiyat Ons Altın’daki yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıktı. Devam eden jeopolitik risklerin ve artan korona virüs vakalarının değerli metale olan talebi desteklemesi ile yukarı yönlü hareket gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise beklenen ekonomik veriler öncesinde Dolar endeksinde gözlenen 92,00 seviyesi altındaki seyir, Altın’a olan talebi desteklemesi ile Ons Altın’ın 1992 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Gün içerisinde, açıklanan imalat PMI endeksleri sonucu Dolar’ın değer kazanması değerli metalde geri çekilmelerin izlenmesine neden olsa bile devam eden talep ile birlikte yukarı yönlü sınırlı hareketin sürdüğü takip edildi. Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1960 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gram altının ise orta ve kısa vadeli yükseliş trendi içinde bulunduğu izlendi. Uzmanlar gram altın için pozitif eğilimin süreceğini düşünüyor. Burada 480 TL’nin ilk önemli direnç olarak izlenebileceği aktarılırken olası kar satışlarında 464 TL’nin ilk fırsat seviye olarak göz önünde bulundurulması gerektiği ifade ediliyor. Genel olarak yukarı eğilimini koruyan ons altında yılsonu tahminleri ise 2.400-2.500 dolar seviyesine kadar yükseldi. Ancak uzmanlara göre, sert yükselişin kâr satışı riskini canlı tuttuğunu unutmamak gerekiyor. Özellikle aşı tarafında somut bir sonuca ulaşılması güvenli liman ihtiyacını azaltacağı için değerli metallerden çıkışı tetikleyebilir. Altın yükselir mi, düşer mi? Altın Fiyatları bugün ne olur? Altın alınır mı? Peki, kurum ve kurum uzmanlarından en güncel ons altın ve gram altın yorumları neler?
GCM Yatırım Gram Altın Analizi Yorumu Önemli Seviye: 461,00 – 464,80Hafta ortasında Ons Altının kısa vadede aşağı yönlü fiyatlamalarını sınırlandırması ve USD-TRY paritesinin nispeten yatay hareket etmesi, Gram altın negatif hareketlerini sınırlandırmasına olanak sağladı. Gram Altını kısa vadede teknik olarak incelediğimizde, 21 ve 55 periyotluk üstel hareketli ortalamanın desteklediği 461,00 – 464,80 bölgesini takip etmekteyiz. 464,80 seviyesi aşağı yönlü fiyatlamaları sınırlandırdığı sürece, pozitif yönlü beklenti ön planda olabilir.
Yükseliş isteğinin sürmesi halinde 467,50 seviyesine kadar hareket alanı oluşabilir. 467,50 seviyesinin aşılması durumunda 470,00 ve 473,00 seviyelerine doğru çıkışlar gündemi meşgul edebilir. Yukarı yönlü hareketlerin 467,50 seviyesinde baskı görmesi durumunda 464,80 seviyesine yönelik geri çekilmeler kaydedilebilir.
Olası düşüşlerin 461,00 – 464,80 bölgesinde sınırlı kalması halinde, bu bölgeden yukarı yönlü tepkiler kaydedilebilir. Dolayısıyla, negatif yönlü beklentinin pekişebilmesi için 461,00 seviyesinin kırılmasına ve 461,00 seviyesi altında 4 saatlik kapanışların oluşmasına ihtiyaç duyulabilir. Bu halde karşılaşılabilecek seviyeler 455,80 ve 450,55 olarak not edilmiştir.
Özetle; fiyat 461,00 – 464,80 bölgesi üzerinde oluştuğu sürece, pozitif yönlü beklenti ön planda olabilir.
Ahlatcı Yatırım – Gram ve Ons Altın YorumlarıGeçtiğimiz Pazartesi günü Çin’de beklentilerin üzerinde açıklanan hizmet PMI endeksinin neden olduğu iyimser hissiyat Ons Altın’daki yükselişi sınırlandıran unsur olarak karşımıza çıkarken, devam eden jeopolitik risklerin ve artan korona virüs vakalarının değerli metale olan talebi desteklemesi ile yukarı yönlü hareket gözlenmişti. Haftanın ikinci işlem gününde ise beklenen ekonomik veriler öncesi öncesinde Dolar endeksinde gözlenen 92,00 seviyesi altındaki seyir, Altın’a olan talebi desteklemesi ile Ons Altın’ın 1992 Dolar seviyesini test ettiği gözlendi. Gün içerisinde, açıklanan imalat PMI endeksleri sonucu Dolar’ın değer kazanması değerli metalde geri çekilmelerin izlenmesine neden olsa bile devam eden talep ile birlikte yukarı yönlü sınırlı hareketin sürdüğü takip edildi.
Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1960 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Artan talep ile Ons Altın’ın yukarı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda sırası ile 1967, 1975 ve 1985 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1952, 1945 ve 1935 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.